Centar za homeopatiju i akupunkturu
dr. Sanja Žamić

Što je akupunktura?

Objavljeno: 20. ožujka 2013.

akupunkturaAkupunktura je stara kineska iskustvena metoda liječenja koja je zbog svoje djelotvornosti priznata od strane WHO kao suvremena metoda liječenja (1979.god.)

Danas se primjenjuje u raznim bolnicama diljem svijeta, pa i u Hrvatskim. Pokazala se vrlo korisnom metodom izbora u liječenju boli, posebno kod pacijenata koji su alergični na druga sredstva.

Akupunktura je sastavni dio I medicinskog djela na svijetu  kojeg je napisao Žuti car – Huang Ti (2698-2596.pr.n.e.). Ime su joj dali europski misionari koji su posjetili Kinu u 16.st. Riječ je latinskog podrijetla (acus=igla ; pungere=zabadati) .

Jedan od najslavnijih francuskih neurologa i internista Dr.Trousseu koji je i sam prakticirao akupunkturu napisao je 1830.god. “Upotrebljavao sam akupunkturu u mnogo slučajeva liječeći mišićni reumatizam, razne neuralgije i kronične boli. U većini slučajeva vidjeli smo nestanak ili smanjenje boli odmah poslije zabadanja igala“

Veliki doprinos širenju akupunkture dao je George soulie de Morant  tzv. liječnik – učitelj.

Izuzetni doprinos širenju metode u Hrvatskoj dali su prof.dr.sc. Milan Ferković i Dr.Milan Tapalović svojim djelom “Akupunktura“

Oznake: ,

Kategorije: Akupunktura