Centar za homeopatiju i akupunkturu
dr. Sanja Žamić

Povijest homeopatije

Objavljeno: 5. ožujka 2013.

samuel_hahnemannHomeopatija je prirodan i učinkovit sustav liječenja, priznat i uvažavan u cijelome svijetu.

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije to je druga metoda liječenja po učestalosti korištenja. U širu primjenu uveo ju je njemački liječnik dr. Samuel Hahnemann (1755.-1843.) prije 200 godina.

Dr. Samuel Hahnemann rodio se u siromašnoj obitelji. Otac mu je govorio da prilikom učenja treba sumnjati u sve, a ne pasivno prihvaćati podatke (za njega učenje nije značilo samo pamćenje, već neprestano propitivanje: zašto, kako i je li to istina.

To je vjerojatno ključ do njegovih kasnijih izuzetnih spoznaja o liječenju. Liječenje homeopatijom temelji se na načelu slićno se liječi slićnim ili „klin se klinom izbija“, što znači da ona supstanca koja kod zdrave osobe izaziva određene simptome, kod bolesne pomaže da ti simptomi nestanu.

Dr. Hahnemann je imao dosta pacijenata koji su bolovali od malarije i liječio ih je kininom. Jednog dana odlučio je napraviti eksperiment i sam je uzeo kinin. Na svoje iznenađenje dobioje simptome malarije unatoč činjenici da nije bolestan. Tada je shvatio da određena supstancija u koncentriranom obliku izaziva bolest a razrijeđena pomaže da ta bolest nestane.

Dostupnost

Od nedavno se lijekovi mogu nabaviti i u našim lijekarnama a 2009 godine su po prvi put uvršteni u Registar lijekova. Dok mi tek stidljivo zavirujemo u to područje u Velikoj Britaniji postoji 5 homeopatskih bolnica, čak se i Kraljevska obitelj liječi homeopatijom još od vremena kraljice Adelaide, supruge kralja Williama IV. Dugo su godina agenti obavještajnih službi nagađali kakvu tajnu krije škrinja kraljice Elizabete dok se nije otkrilo da na putovanju sa sobom kraljica nosi homeopatski set lijekova za prvu pomoć.

U Južnoj Africi i Indiji postoji preko 125 homeopatskih fakulteta i preko 250 homeopatskih bolnica. Posebne zasluge za njeno širenje ima i činjenica da ju je primjenjivala i Majka Tereza te su mnoge sestre njenog reda studirale homeopatiju. Pod njenim utjecajem otvorena je i prva dobrotvorna homeopatska ambulanta 1950. u Calcuti.
……………………………………………………………………………………………………….

“Homeopatija je jedan od rijetkih pristupa liječenju
koji ne donose nikakvu štetu, samo korist”

Yehudi Menuhin – slavni američki violinist
………………………………………………………………………………………………………

 

Oznake: ,

Kategorije: Homeopatija